Ett recept med vinblad och ris, som påminner om mormors dolmades.
Dessa politiska yalanji dolmadas kommer att blåsa ditt sinne! En av de mest kända fastelavsmaten med en lång historia.
Dolmadakia eller yalantzi sarmadakia saknas inte på det traditionella grekiska bordet.
En näringsrik maträtt med många tillagningsmetoder och variationer. Det är verkligen en av de mest älskade aptitretare som kommer att pryda ditt bord.
Se alla hemligheter för att göra de läckraste yalaji-dolmadena.
vinblad (400g)
koppar Carolina ris
lök fint hackade
uppsättningar hackad salladslök
kopp olivolja
hackad persilja
hackad dill
hackad mynta
citron
tomat, riven
Salt
Nymalen peppar
citron (saft)
koppar Carolina ris
olivolja
kallt vatten
hackad dill
hackad mynta
Salt
Blötlägg först riset i en skål med vatten i 1 timme.
Lägg sedan den i en sil och skölj den under rinnande vatten för att ta bort stärkelsen.
Vi dränerar det väl.
Lägg riset i en skål.
Pressa ner 1 citron i riset till yalanji-dolmaderna och blanda.
Hetta upp hälften av olivoljan och fräs den torra löken och vårlöken på låg värme i 3 till 4 minuter.
Lägg till riset i receptet på dolmades och blanda väl till beläggning.
Tillsätt 2 fl. vatten och låt sjuda i 6 till 7 minuter, tills riset absorberar sin vätska.
Tillsätt salt och peppar och strö över örterna.
Riv ner tomaten i fyllningen och blanda väl, låt fyllningen svalna lite.
För vinbladen
Blanchera under tiden vinbladen i några minuter och lägg dem i en skål med kallt vatten.
Vi dränerar dem.
Vi tar bort eventuella tjocka nerver vid kanten av vinbladet.
För lindningen
Vi tar ett vinblad i vår handflata, med venerna uppåt, för att se dem, lägger en sked fyllning, stänger de två sidorna och rullar sedan ihop den.
På samma sätt gör vi resten.
Till matlagning
Klä botten av en kruka med vinblad.
Lägg mellan stjälkarna av örterna vi lägger i fyllningen.
Vi placerar dem rad för rad i krukan, med fogen nedåt och nära varandra.
Häll resten av oljan över yalajidolmaderna och täck med en plåt så att de inte lossnar under tillagningen.
Lägg en vikt på tallriken.
Häll vatten, tillräckligt för att täcka dem.
Sjud yalatzidolmaderna tills vattnet sparats och dolmaderna från Argyro får stå nästan med sin olja, i cirka 20 minuter.
Låt dem ligga i grytan i 10 minuter från värmen och servera sedan.
För servering
Servera vanlig i rumstemperatur med en skvätt citron.
Valfri yalanji dolmades, serverad kall med yoghurtsås.
Till yoghurtsåsen
Vi lägger alla ingredienser i en skål och vispa dem med en tråd eller en gaffel i några minuter, tills de blir en flytande sås.
Häll över dolmaderna.
Hemligheter
Skölj riset för att ta bort stärkelsen och håll det fylligt. Förutom carolina kan du även lägga kryddnejlika ris.
Citronen och tomaten, förutom smak, håller riset fylligt.
Långsam tillagning för ett perfekt resultat.
Massor av örter, såväl som lök (färsk och torr), ger otrolig smak.
Efter att du tagit bort dem från värmen, låt dem svalna, dra ut vätskan och låt riset mosa. Kalla eller i rumstemperatur är de underbara.
Se till att vinbladen du använder är möra med en mjuk nästan silkeslen konsistens.
Mjölnarstigen 10
163 41 Spånga
Mån: 11:00-18:00
Tis-Fre: 10:00-18:00
Lör: 11:00-16:00
Sön: 11:00-15:00
©2023 - Grecofood.se Alla rättigheter reserverade