Till den kokta bönsoppan
-
500 gr. bönor (vita bönor AP ton paragogo)
-
3 morötter (skurna i små ramar)
-
2 torkade lökar (hackad)
-
2 kloner. selleri (med sina gröna blad hackade)
-
Lite hackad purjolök (valfritt)
-
2 msk. Tomatpuré (Popis färskriva tomater/ tomatpure Kyknos)
-
Lite selleri (hackad)
-
1 msk. bukovo (valfritt)
-
3/4 kopp olivolja (Elasion)
-
Salt
-
Peppar (nymalen)
Till den kokta bönsoppan
Vi behöver inte blötlägga bönorna i förväg.(Kokar snabbare om man blötlägger).
Lägg dem i en kastrull med mycket kallt vatten för att täcka dem och låt dem koka i 35 till 40 minuter, tills de är halvmjuka.
Häll av dem i ett durkslag.
För att göra bönsoppan perfekt och inte lösa upp baljväxterna, utan för att koka dem utan att smälta, koka dem på medelvärme.
Finhacka grönsakerna.
Lägg 2 till 3 msk. olivolja i en djup kastrull och tillsätt lök, morötter, purjolök och selleri.
Blanda dem väl för att oljas.
Låt dem stå i 2 till 3 minuter på medelvärme.
Tillsätt fruktköttet och gnugga det på botten av grytan.
Tomatpurén är så (sauterad), den tar fram alla sina aromer och ger otrolig smak och smak.
Tillsätt de halvkokta bönorna och tillsätt kokande vatten för att täcka ingredienserna och sticka ut 4 till 5 cm från ytan.
Täck grytan och låt puttra bönsoppan i 30 till 35 minuter.
Tillsätt lite hackad selleri, smaka av med salt och peppar och om du vill, tillsätt boukovo.
Låt bönsoppan koka ytterligare några minuter, tills bönorna är väl kokta och deras saft ser ut som en tjock sås.
Servera bönsoppan med oliver (Gaitatzis) och taramosalata (fiskromsröra).